Ahad, 7 Ogos 2011

IKHWAN TERUS MELAKAR SEJARAH DALAM MEMIMPIN PERUBAHAN


Satu perkembangan menarik selepas kejatuhan Mubarak pada Februari lalu, Ikhwan Muslimin sebagai sebuah gerakan dakwah yang lama ditubuhkan telah maju ke hadapan dalam memimpin perubahan politik negara Mesir apabila semalam, Sabtu bersamaan 6 Ramadhan 1432/ 6 ogos 2011 telah berlangsung dua program Ikhwan Muslimin serentak.

Pertama, di sebelah pagi telah berlangsung mesyuarat tergempar bagi Majlis Syura 'Am bagi memilih tiga anggota Maktab Irsyad bagi menggantikan tiga anggota bekas Maktab Irsyad yang dilantik sebagai pemimpin parti Kebebasan dan Keadilan. Seramai 108 ahli Majlis Syura 'Am daripada 120 orang anggota telah menghadiri pemilihan tersebut. Tiga bekas anggota Maktab Irsyad tersebut ialah Dr.Mohammad Mursi (Presiden Parti Kebebasan dan Keadilan), Dr.'Isom 'Iryan (Timbalan Presiden) dan Dr. Sa'ad Katatni (Setiausaha Agung).

Setelah pengundian dijalankan, tiga mereka yang dipilih menganggotai Maktab Irsyad ialah Abdul 'Azim Abu Yusuf, Muhammad Ahmad Ibrahim dan Dr.Husam Abu Bakr.

Buat pertama kali dalam sejarah Ikhwan Muslimin, pemilihan dan mesyuarat Majlis Syura 'Am mereka berlangsung dengan liputan penuh dari media negara.

Pada sebelah petang, sejurus selesai mesyuarat Majlis Syura 'Am, satu majlis berbuka puasa tahunan diadakan. Ramai pimpinan politik dan agamawan yang hadir. Antaranya ialah Dr.Yusuf Qardhawi, Dr.Ali Jum'ah Mufti Mesir, Dr. Muhammad Abul Fudhail Al-Qusi Menteri Wakaf, Dr.Nasr Farid Wasil mantan Mufti Mesir, Timbalan Perdana Menteri Mesir, wakil HAMAS dan pimpinan parti politik pembangkang Mesir.

Tiada ulasan:

Catat Komen