Isnin, 27 Jun 2011

TUAN GURU NIK AZIZ ZIARAH IMAM BUKHARI, TARMIZI SEBELUM ZIARAH RASULULLAH


Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat akan menziarahi Uzbekistan. Di sana terdapat maqam Imam Bukhari, seorang ulamak Hadith yang masyhur dan kitab Hadith beliau, Sahih Bukhari adalah menjadi rujukan selepas Al-Quran. Selain Imam Bukhari, Imam Tarmizi juga dikembumikan di sana.

Dipetik dalam blog Tuan Sayuti Omar, Tuan Guru kemudian akan melakukan umrah dan menziarahi maqam Rasulullah s.a.w di Madinah. Petikan berikut dari blog tersebut:

"ESOK Tok Guruku Nik Abdul Aziz Nik Mat bersama rombongan akan berlepas ke Uzbekistan jam 11:00 di Lapangan Terbangan KLIA Kuala Lumpur. Beliau dan rombongan akan berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Pengkalan Chepa jam 6:30 pagi. Lawatan beliau ke negeri bekas jajahan Russia itu dalam rangka menziarahi makam Imam Bukhari dan Imam Termizi yang terletak di negara berkenaan. Imam Bukhari dan Imam Termizi adalah antara perawi hadith yang terkenal dan tergolong dalam hadith-hadith sahih. Beberapa orang wakil rakyat mengikuti rombongan berkenaan antara mereka ialah Adun Limbongan, Drs Zainudin Awah Hamat, Adun Meranti Nasaruddin Daud yang juga Speaker Dun Kelantan, Adun Kemumin Mohd Amar Nik Abdullah yang juga Exco kerajaan Kelantan dan Adun Lanas, Abdullah Yaacob. Rombongan Tok Guru dijangka akan berada di Uzbekistan selama dua hari sebelum berlepas ke Dubai untuk menuju ke Madinah."

Sumber: www.msomelayu.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan